1. GALLUS EXTRA s.r.o.
  2. Chovatelské rady
  3. Správná péče o vejce. Aby vejce měla nejvyšší kvalitu

Správná péče o vejce. Aby vejce měla nejvyšší kvalitu

hodne vajec_na_slameAť už se jedná o malochov nebo velkochov, kvalita vajec by měla být na prvním místě hned po důstojných podmínkách pro nosnice. Pokud chcete produkovat kvalitní vejce, musíte s nimi správně zacházet v celém procesu od snesení přes distribuci až po samotnou přípravu v kuchyni.

 

Jakost vajec je zcela závislá na kvalitě chovu, na podmínkách a na přístupu, jak se s nosnicemi zachází. Ještě před tím, než vajíčko spatří světlo světa, je nutné myslet na správné a vyvážené krmení pro nosnice. Důležitá jsou pravidelná krmná dávka, doplňování vápníku a čistá čerstvá pitná voda.

vejce na_slameKvalitní podmínky chovu mohou zajistit vynikající chuť vajec, předpisovou texturu a také silnější a odolnější skořápku. Aby byla zajištěna vysoká jakost, musí se chovatelé slepic naučit správné skladovací a manipulační techniky s vejci. Vytvořili jsme pro vás přehled nejdůležitějších a správných skladovacích a manipulačních postupů:

  • Vajíčka sbírejte co nejdříve po snesení (obvykle ráno a dopoledne).
  • Vajíčka sbírejte ideálně dvakrát denně.
  • Kurník musí být co nejvíce čistý, aby se vajíčka neušpinila.
  • Čerstvě snesená vajíčka mohou být několik dnů v pokojové teplotě.
  • Do lednice vajíčka dejte, pokud je potřebujete uchovat déle jak první týdny.
  • Oplachujte vejce jen v nouzových případech a velmi jemně, jinak ztratí své schopnosti přirozená ochranná vrstva.
  • Vejce skladujte špičkou dolů.
  • Vejce skladujte na platech.
  • Nikdy neskladujte vejce společně se zapáchajícími materiály a potravinami.
  • Ideální teplota pro uchování vajec je 7 až 10 °C.

vejce v_kosikuJak nejlépe čistit vejce

Pokud chcete vejce distribuovat, musí být jednoznačně čistá a atraktivní pro někoho, komu je nabízíte. Pro čištění vajec platí určitá pravidla, abyste nesnížili jejich jakost. Nepoužívejte na čištění vajec vodu, která by se jinak mohla zdát jako nejrychlejší a nejúčinnější varianta. Zejména studená voda způsobí, že póry stáhnou bakterie z povrchu skořápky do vajíčka. Navíc poškodíte antibakteriální ochranný film vajíčka na jeho povrchu.

Správné varianty čištění vejce

  • Suchá varianta – houbička, hadřík nebo jemný brusný papír – opatrně s citem vyčistěte, tímto způsobem neaktivujete póry a uchráníte ochranný film vejce.
  • Mokrá varianta – použijte jen v nouzových případech, pokud suchá varianta selže – vytvořte dezinfekční roztok přibližně o teplotě vejce, tedy kolem 41 °C.
  • Alternativy – mírně nahřátý ocet nebo jedlý olej – vajíčko dostane i lesk.